Vynikajúce tímy sú ako vynikajúce víno

Pred dvoma rokmi sme s manželom rozhodli zmeniť náš život a odsťahovali sme sa z hlavného mesta na náš vinohrad na južné Slovensko. Počas prvého roka spoza plota som sa učila žiť v novom tempe a osvojovala som si nové zručnosti. Po prvých mesiacoch, počas ktorých som vnímala hlavne romantiku nového spôsobu života som zistila, že hodiny tvrdej práce na čerstvom vzduchu nie sú ani tak romanticky povznášajúce, ako uzemňujúce. A ja, dievča z mesta, som sa naučila vypestovať si trochu jedla a vína, narúbať drevo a zakúriť v peci, ba aj ku stavbárčine som tak trochu pričuchla. To však neznamená, že som tu na vinohrade načisto zdivela a prestala som využívať techniku, technológie alebo nedajbože metodické procesy, time management alebo iné postupy! A pravdaže, stále mi ostalo vrodené filozofovanie a dumanie o živote. Napríklad o tom, čo majú spoločné víno, olivy a vynikajúce tímy.


Pri cestách za prácou čítam, v mestách si kupujem knihy. Už ani nie tak o manažmente ani psychológii, veď to čo som potrebovala a chcela, to už mám dávno doma a vraciam sa opätovne ku mojim obľúbeným autorom. Dnes kupujem knihy o pestovaní viniča a spracovaní vína. V jednej zo starých kníh, ktorú som vyhrabala v ktoromsi antikvariáte, som sa dočítala, že najcennejšie je to víno, ktoré vznikne z muštu, ktorý voľne vytiekol z lisu ešte pred začatím lisovania.

Najprv dovoľte, aby som tým z vás, ktorí náhodou neviete, priblížila ako vlastne víno vzniká. Vinič pestujete, potom oberiete hrozno, to pomeliete, vylisujete a naštartujete kvasenie, uskladníte v pivnici a potom sledujete, ako pracuje a stáčate ho. Každý krok je špecifickým know-how, o ktorý sa starí vinári len neochotne delia a noví ťažko učia. Ale nechcem vás zaťažovať detailami celého procesu, vráťme sa len ku lisovaniu.

#wine #harvest

A post shared by Martina Javurkova (@martinajavurkova) on

Takže, dočítala som sa, že najcennejšie je víno z muštu, ktorý vytečie sám; z muštu, ktorý vám hrozno vydá dobrovoľne. Tento mušt treba odobrať a spracovať na víno osobitne. Je sladučký a voňavý. Až potom začneme lisovať.

Nelisujeme však dosucha. V hrozne sú zrniečka, možno sa vám už stalo, že ste do nich zahryzli, keď ste jedli hrozno. Mali nepríjemnú trpkú chuť, však? No a presne tak sa dá pokaziť budúce víno. Ak lisujete viac ako treba, popraskajú zrnká a víno získa nepríjemnú chuť. Preto, ak chcete dobré víno, tak je lepšie lisovať tak akurát, netreba sa snažiť získať o liter muštu viac, lebo riskujete, že nebude tak chutné, ako by mohlo byť.

A viete, že to isté platí aj o olivovom oleji? Jeden starý bonmot hovorí, že ľudia sú ako olivy, z ktorých to najlepšie a najcennejšie dostanete, len ak ich vystavíte tlaku. Od mojich kamarátov, ktorí olivy pestujú a dorábajú fantastický olivový olej priamo na Korfu viem, že opak je pravdou. Najhorší olivový olej vzniká lisovaním kôstok alebo tak, že kôstky popraskajú pri chamtivom lisovaní na dreň.

V podnikoch, kde tlačia svojich zamestnancov do výkonov za každú cenu, bezohľadne a na úkor ľudskej dôstojnosti, trpí kvalita práce,  angažovanosť a výkonnosť. Všetko toto sa sa nadmerným tlakom znižuje, či už je tým tlakom neprimerane dlhá pracovná doba, tvrdý prístup zo strany vedenia, firemná kultúra založená na nezdravej súťaživosti alebo iných podobných prístupoch. Mimochodom, neprimeraný tlak na seba samých vyvíjajú aj perfekcionisti a workoholici, niet divu, že necítia sladkosť života.

Cold spring afternoon #aperitivo, enjoyoing our 2015 #wine 🙂

A post shared by Martina Javurkova (@martinajavurkova) on

Najlepšie víno vzniká z muštu, ktorý vytiekol sám, pretože boli k tomu vytvorené prirodzené podmienky. Také víno má aj dlhú životnosť, krásne zreje a rozvíja svoje kvality, ktorými sú farba, vôňa, chuť. Z vína, ktoré ste spracovali citlivo, vás nebude bolieť hlava, nebude v ňom trpkosť ani nepríjemná kyselina. No a s ľuďmi je to celkom také isté.

Zaujal vás článok? Máte aj vy myšlienky, o ktoré sa chcete podeliť?

Kontaktujte nás!


Nepremeškajte posledné otvorené kurzy v roku 2017!

Pridaj komentár